Asocierea vinurilor cu mancarea

„Vinul este partea intelectuala a unei mese, iar mancarea numai suportul ei material” Alexandre Dumas - tatal

Vinul însoţeşte aproape orice meniu, de la carnuri si legume, la brânzeturi si patiserie, de la prajituri la torturi sau inghetata. Dar aceste asocieri nu sunt rezultatul unui moft sau a unei mode, este recunoscut faptul ca vinul si mancarea se pun valoare reciproc si isi sporesc calitatile.
Pentru a intelege modul in care vinul interactioneaza cu mancarea, trebuie cunoscuti termenii care definesc gusturile.

Pe teoria celor patru gusturi de bază - dulce, sarat, amar si acru - s-a clădit toată ştiinţa gastronomică şi toată arta culinară a batranei Europe, arta gastronomica, in care vinul a avut mereu un loc important.
Dar in 1985, la un congres international, special dedicat, a fost recunoscut un al cincilea gust – umami – gust, descoperit de Kikunae Ikeda, profesor la Universitatea Imperială din Tokio, în 1908, în cursul unor cercetări asupra proprietăţilor algelor kombu.
Profesorul Ikeda a ajuns la concluzia că gustul decoctului de kombu este unul specific, diferit de sărat, acru, dulce şi amar, şi l-a denumit umami.

Acest gust nou – umami – a fost integrat in asocierile bucatelor cu vinurile, iar unul dintre exponentii de vaza este expertul in vinuri, Tim Hanni, care sustine ca in aceste combinatii, in special vinurile mature si mai complexe, par sa se potriveasca la mai multe feluri de mancare.

 Somelierul Wine Republic, o sa inceapa sa scrie propunerile lui de asociere a diverselor vinuri cu ceea ce veti gati, dar pana atunci, il gasiti la magazinul nostru din Pipera Plaza, unde este gata sa va ajute in alegerea si asocierea vinurilor, fie ca este vorba despre o cina cu prietenii, o intalnire deosebita sau un eveniment mai amplu. 


Real Time Web Analytics