Tara

Producători

Information

Crama Fort Silvan - ''Vinuri cu Personalitate''

Crama Fort Silvan  - ''Vinuri cu Personalitate''

Istoria

Regiunea viticolă Crișana, în maghiară Körösvidék, în germană Kreischgebiet, este situată între râurile Mureș, Someș, Tisa și culmile Munților Apuseni. Parte a regiunii viticole Crișana, Podgoria Silvaniei este atestată prin dovezi arheologice în cadrul castrului roman de la Porolissum-Moigrad. Cartarea topografică iozefină arată că încă din 1770 s-au cultivat struguri în Camar.

Terroir-ul

Regiunea viticolă Crișana este una dintre cele mai vechi zone producătoare de vin din Transilvania, situată dealungul Paralelei 47 latitudine nordică și ambiția temerară de a produce vinuri într-un climat răcoros, porțiunea reprezintă o insulă cristalină din nord-vestul Transilvaniei. Zona pe pantele însorite ale Camărului, sat aflat la poalele Măgurii Șimleului. marcată de acest masiv, se remarcă printr-un sol aparte, din care vița-de-vie își extrage mineralele necesare pentru a da naștere unor vinuri elegante, pline de finețe și rafinament, cu o prospeţime și fructuozitate specifice soiurilor cultivate aici. Toate acestea le conferă o personalitate și o tipicitate aparte.

Suprafaţa de viţă de vie în exploatare este impărţită astfel: total 36 ha, din care 27,5 ha plantate în anul 2012 şi 6 ha plantate în 2015. 2,5 ha sunt cu struguri de masă

Crama

Crama -construita in 2015 toată din piatră, avand o arhitectură unică, ce seamănă cu o fortăreaţă medievală. De fapt, după cum am aflat, proiectul a fost bine gândit, pentru că vrea să sugereze fortăreţa care apără limita nordică a viticulturii româneşti. Crama este săpată în deal, este în formă literei U, având acces în fiecare capăt. Dimensiunile sunt şi ele impresionante, fiecare latură a cramei având o lungime de 25 de metri.

Soiuri

1. Riesling Italian, cu 11,5% vol.alc., culoare galben verzui, note crude, lime, măr verde, pere necoapte, agrişe, flori de viţă de vie,  cu o aciditate ridicată specifică soiului. Final uşor amărui, persisten.

2. Fetească Regală, cu 12% vol.alc. Îmi era dor de vinuri cu un conţinut scăzut de alcool, mai ales în cazul soiurilor albe. Foarte bine răcit, undeva la 6 – 8 grade Celsius, l-am urmărit cum evoluează frumos şi delicat în pahare, note ce aduc a flori de câmp, caise, cireşe albe, uşor vegetal.

3. Traminer, cu 13,5 % vol.alc., de data această s-a resimţit bine alcoolul din vin, i-a conferit forţă şi rezistenţă. Exploziv, vesel, visător, temător pe alocuri, am închis ochii şi am resimţit ananas, portocale, ghimbir, aciditate medie, postgust persistent. Un vin ce a atras multe zâmbete. Culoare uşor orange datorită păstrării un timp îndelungat a pieliţelor  cu mustul pentru extragerea aromelor la maxim.

4. Muscat Ottonel, 13,5% vol.alc.un vin ce a impresionat plăcut, temperatura potrivită de servire a scos în evidenţa caracteristicile soiului. Am regăsit o tentă de flori de iasomie, litchii, pere foarte coapte, catifelat, uşor crocant, aciditate placută.

5. CADARCĂ Rose a încheiat degustarea. Un vin frumos ca o primavară. Note plăcute de fraguţe, zmeură, cireşe tinere, flori de muşcată, peste un substrat citric, de grapefruit roz. Echilibrat, 11,5 % vol.alc.

Real Time Web Analytics